Indien - Gandhi, tempel och slummen

Vaknade svettig i ett varmt och kvavt hotellrum efter att ha sovit ganska dåligt under natten men jag var trots detta glad över att äntligen vara i Indien. Vi klädde på oss, packade våra ryggsäckar med vatten och annat nödvändigt. Sedan gick vi till restaurangen som kom att bli vårt stammis ställe under vår vistelse i Mumbai, kan tyckas vara tråkigt men eftersom jag är lite kräsen och skeptisk mot mat utomlands så kändes detta som ett säkert kort för att få i sig energi. Till frukost denna morgon blev det naanbröd med vitlök på och en flaska vatten. Gott men väldigt konstigt att äta till frukost och inget som jag blev särskillt mätt av. 
På dagens schema stod det, guidad sightseeingtur i Mumbai. 10.30 blev vi hämtade av vår buss och träffade vår guide. Killen som skulle guida oss har bott i slummen i hela sitt liv och fortsätter göra detta trots att han håller på att doktorera i kemi på ett av Indiens största universitet. Han väljer att bo kvar i slummen dels på grund av den trista bostadssituationen i Mumbai men framförallt eftersom det är hans hem och eftersom hans familj och vänner bor där. Första stoppet på turen var detta hotell. Hotellet är ett av Indiens dyraste hotell och ligger precis vid kusten och i närheten av Gate of India, som var vårt nästa stopp. 
Detta är Gate of India. Gate of India är ett byggnadsmonoment som uppfördes mellan 1915 och 1924 och sägs vara till minne av det brittiska kungaparets besök i staden. 
Såhär såg vi ut om dagarna. Foppatofflor och luftiga byxor. 
Sedan hoppade vi på bussen igen och efter ett tag bad vår guide oss att hoppa av snabbt för att kunna gå ut och försöka få några bra bilder på Victoria station. Chhatrapati Shivaji Terminus, som tågstationen kallas i Indien, finns med på UNESCO:s lista för världsarv. 
Vi åkte vidare med bussen för att fortsätta turen och efter ett tag hoppade vi av vid en gata och gick en bit. 
 
Tillslut kom vi fram till den här platsen. Detta är en typ av "helig" damm som finns till för att man ska kunna tvätta sig där för att rena själen. Väldigt vacker och fridfull plats mitt inne i Mumbai. 
En liten flicka badar fötterna medans hennes mamma tvättar kläder en bit bort. 
Sedan gick vi vidare längs andra sidan gatan och kom fram till en trädgård. 
En bit bort i trädgården fanns denna utsiktsplatsen. Denna bild stämmer inte överrens med vilken bild jag hade av Mumbai innan vi kom dit. 
Sedan blev det dags för oss att besöka ett tempel och närmare bestämt ett Krishna tempel. Utanför templet fick vi ta av oss skorna och lägga dessa i varsin påse för att sedan hänga in dem i en typ av garderob, precis som vi gör med våra jackor vid vissa kulturevent här i Sverige. 
 
En av männen som jobbade i templet kom fram till oss och berättade lite om templet. 
Sedan var det dags för tempelcermoni. Mannen i den gula dräkten ringde i en klocka, spred rökelse i rummet och offrade något till guden. 
Därefter åkte vi till det hus som sägs ha varit Mahatma Gandhis. Där fanns nu ett musem där de samlat ihop alla hans böcker och tidskrifter samt lite annat smått och gott. 
Bland annat brevet i det högra hörnet som skrevs till Adolf Hitler. 
En indisk mamma tillsammans med sin dotter. Vi fick oss en trevlig liten pratstund på väldigt knackig engelska. 
 
Här står vi i mitten av gatan i ett försök att ta oss över på andra sidan. Detta kan ibland kännas som en nära döden upplevelse då Indien nästan helt saknar övergånsställen. (åtminstone i de delar vi besökte)
Vi lyckades ta oss över till andra sidan och efter ca 100 meter kom vi fram till ett av världens största tvätterier. Man förstår inte riktigt att det på denna bild finns flera olika företag. Häftigt att se dessa människor sköta tvätten på detta enkla sätt fortfarande. 
Här är tre små flickor som följde efter oss en bit. De ville att vi skulle ge dem pengar eller mat men när de märkte att vi inte gav dem något, ställde de upp på några bilder och försökte prata med oss. De skrattade och var glada trots deras tråkiga livssituation. 
 
Under resan valde jag att inte ge pengar till någon som tiggde eftersom jag inte ville att pengarna ska komma i fel händer. Dock gav jag godis till en ung mamma och hennes två barn samt lämnade kvar foppatofflor, lakan, tvål och handdukar som Narinder skulle se till kom till slummen och till folk som är i behov av dessa saker. 
Efter tvätteriet var det dags att besöka slummen. Ett besök som jag längtat efter under hela min gymnasietid. 
Vår guide började berätta om slummen och sa ganska snabbt att vi inte fick ta några bilder inne i slummen, om inte han sa att det var okej, detta eftersom det är människors hem och det är en privat sak. 
 
Första delen av slummen som vi fick besöka var "arbetsdistriktet". Här fanns en rad olika företag som arbetar med att ta tillvara på olika material, exempelvis papp, plast, metall, tyg och läder, för att sedan rengöra och göra om detta till användbart material, detta material köps sedan upp av stora företag och säljs över hela Indien. 
Därefter fick vi besöka den andra delen av slummen, vilket är den delen där människorna bor. Trånga små gångar med barn och råttor om vartannat, mörkt och lerigt och ibland en nästan outhärdlig lukt. Ca 48 % av befolkningen i slummen bor på 1 kvm och anledningen till att många bor där är på grund av att det inte finns några lediga lägenheter att flytta till. Väldigt många av barnen i slummen går i någon av de 12 skolorna som finns där. Vår guide berättade väldigt mycket och väldigt bra och jag är så glad att jag fick göra denna slumvandringen, eftersom det var en av anledningarna till varför jag ville åka till Indien. 
Här är ett av företagen, de borderar mönster på tyger som sedan säljs vidare till hela Indien. 
Här är en av de större gatorna precis utanför slummen. 
Vi köpte sedan varsin kall dricka och njöt utav ac:n i bussen påvägen tillbaka till hotellet. Så fort vi kom fram gick vi till vår restaurang och beställde in en tidig kvällsmat. Här är Ellen och jag.
Det blev vegetariska nudlar, en pepis och en flaska kallt vatten. Smakade bra. 
Sedan bestämde vi oss för att gå hela gänget samlat och upptäcka området kring huvudgatan. 
Vi köpte bland annat bananer men också kex, nötter och vatten till frukost och färdkost till dagen därpå, som skulle bli en lång resedag. 
Veckan innan vi kom firade indierna en av deras största högtider, Diwali. 
Så härlig stämmning längs denna gatan. Indisk musik, färsk frukt, rökelse och glada människor. 
Kvällen avslutade vi på McDonalds med pommes för min del och kaffe för vissa andra. Här har vi Felicia och Sanna. Sedan gick vi tillbaka till vårt hotell, packade våra stora ryggsäckar och gick och lade oss i tid. Nästa dag skulle vi nämligen bege oss till flygplatsen klockan 08.00 för att ta flyget till östsidan och Vishakapatnam. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0